Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου

Το γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται κοντά στις ακτές τους Πάφου και ετοιμάζεται για γεώτρηση, ενώ το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», ετοιμάζεται για έρευνες νότια της Ρόδου. Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία, συνοδεύονται και από Μονάδες του Τουρκικού Στόλου, ενώ είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, μεγάλη αεροναυτική άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στις περιοχές των υποθαλάσσιων ερευνών, έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί, από πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και την ΕΕ να μην υιοθετεί θέσεις, υπέρ των Ελληνοκυπρίων. Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, «να δράσουν
συλλογικά οι Ευρωπαίοι, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, σε βάρος της Τουρκίας, εξαιτίας της παραβατική της συμπεριφοράς στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο», ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η παρέμβαση του Έλληνα υπουργού έγινε κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τη συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες, παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί διατύπωσαν επιφυλάξεις κατά πόσο θα πρέπει η ΕΕ να προβεί άμεσα σε λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, παρότι δέχτηκαν, ότι με τις δραστηριότητές της αμφισβητεί δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Win win συμφωνία λέει ο Πάιατ

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, σε Συνέδριο που οργάνωσε η Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε για διάλογο και φιλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για συμφωνίες win-win για όλους. Ο Αμερικανός πρέσβης εννοεί, δηλαδή, ότι οι ενεργειακοί πόροι πρέπει να μοιραστούν και στις δυο κοινότητες της Κύπρου και για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι και ο βασικός στόχος των ΗΠΑ. Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης. «Είναι πολύ σημαντικό ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψει στην Άγκυρα, αφού στο τέλος της ημέρας η Τουρκία είναι μέλος του NATO» προσέθεσε ο κ. Τζέφρεϊ Πάιατ.

Να προσθέσουμε επιπλέον, καθότι έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, ότι, Βρετανός υπουργός χαρακτήρισε την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο, ως περιοχή «υπό αμφισβήτηση», δηλαδή, ο Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος, αμφισβητεί τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Για το θέμα αυτό, το υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, προέβηκε και επισήμως, σε διάβημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Κοντολογίς, Αμερικανοί, Βρετανοί και Ευρωπαίοι είναι τουλάχιστον «επιφυλακτικοί», για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χάρτες με τις αξιώσεις τους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο παρουσίασαν σε ξένους διπλωμάτες που κάλεσαν οι Τούρκοι για ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών τους.

Με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές την περασμένη Παρασκευή, υποστήριξαν ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου «αδειοδότησε» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κλήθηκαν για πρώτη φορά στο τουρκικό ΥΠΕΞ ξένοι διπλωμάτες στην Άγκυρα για να τους εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις για ανατολική Μεσόγειο και στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Δύο από τους χάρτες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του μπρίφινγκ στο τουρκικό ΥΠΕΞ είναι οι παρακάτω, σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο».

Με κόκκινο χρώμα απεικονίζεται η θάλασσα που οι Τούρκοι διεκδικούν ως δική τους υφαλοκρηπίδα, αρπάζοντας τη μισή κυπριακή ΑΟΖ και μέρος της ελληνικής ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης.

Επίσης, το ψευδοκράτος -κατεχόμενα- αρπάζει και όλη την κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις αυτές είναι γνωστές, δεν εξέπληξαν κανέναν.

Επίσης, να υπογραμμιστεί, ότι οι Τούρκοι μιλάνε για υφαλοκρηπίδα επειδή δεν αναγνωρίζουν το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ενώ εμείς που το αναγνωρίζουμε μιλάμε για ΑΟΖ.