Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Στη δημοσιότητα βίντεο από τη δολοφονία άοπλου Αφροαμερικανού στην Καλιφόρνια


Δύο βίντεο από τη δολοφονία ενός άοπλου μαύρου άνδρα στο Ελ Καχόν της Καλιφόρνιας από πυρά αστυνομικών, έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές. Η αστυνομία και εισαγγελείς δήλωσαν πως διεξάγεται έρευνα για τον θάνατο του Άλφρεντ Ολάνγκο και πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Τα βίντεο του επεισοδίου, τα οποία προέρχονται από κάμερα εστιατορίου και από το κινητό τηλέφωνο ενός περαστικού, δείχνουν δύο αστυνομικούς να είναι αντιμέτωποι με τον Ολάνγκο στον χώρο στάθμευσης του εστιατορίου, πριν ο ένας ανοίξει πυρ και ο άλλος χρησιμοποιήσει Taser.  Στο βίντεο του περαστικού, το οποίο διαρκεί μολις 17 δευτερόλεπτα, μια γυναίκα ακούγεται να φωνάζει: «Μην τον πυροβολείς!» πριν ακουστούν τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμοί.

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τι έκανε ο Ολάνγκο τα δευτερόλεπτα πριν πυροβοληθεί, εν μέρει επειδή τον καλύπτει κατά διαστήματα ένας αστυνομικός. Μέλη της οικογένειας του Ολάνγκο και ακτιβιστές ζητούσαν εδώ και μερικές ημέρες από την αστυνομία να δημοσιοποιήσει τα βίντεο, πιστεύοντας ότι θα έδειχναν πως οι αστυνομικοί δεν έδρασαν σωστά. Η μητέρα του Ολάνγκο δήλωσε πως ο γιος της είχε υποστεί νευρικό κλονισμό και πως η αστυνομία θα έπρεπε να τον βοηθήσει αντί να ανοίξει γρήγορα πυρ εναντίον του.