Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Τρισδιάστατη εκτύπωση νικά την τριχόπτωση;

Θύλακες τριχών, οι οποίοι θα δημιουργούνται μέσα από μια διαδικασία παρόμοια με την τρισδιάστατη εκτύπωση, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ως μοσχεύματα κατά της τριχόπτωσης, σύμφωνα με τη γνωστή εταιρεία καλλυντικών L' Oreal.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο BBC ο διευθυντής του τμήματος έρευνας και καινοτομίας της L’ Oreal Ζοζέ Κοτόβιο, εφόσον γίνει εφικτή η «βιο-εκτύπωση» θυλάκων τριχών, θα εμπλουτιστούν οι γνώσεις για τη βιολογία των μαλλιών, αλλά και για τα μυστήρια που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη και την απώλειά τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αρχικά οι θύλακες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δοκιμές νέων προϊόντων, ωστόσο εφόσον εντοπιστούν ορισμένα συστατικά που καταπολεμούν την τριχόπτωση «κάτι τέτοιο θα ήταν επαναστατικό», συνέχισε. Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα διερωτήθηκε: «Θα είναι δυνατόν να εμφυτευθεί; Αυτό θα ήταν το “άγιο δισκοπότηρο”».
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πρότζεκτ, η L' Oreal συνεργάζεται με τη γαλλική εταιρεία Poietis, η οποία έχει αναπτύξει μια διαδικασία λέιζερ εκτύπωσης αντικειμένων που έχουν ως βάση τα κύτταρα. Σύμφωνα με το BBC, η τεχνική που θα ακολουθηθεί θα είναι η διαδικασία της βιο-εκτύπωσης με λέιζερ.

Αρχικά θα δημιουργείται ένας ψηφιακός χάρτης, ο οποίος θα καθορίζει τα σημεία όπου τα ζωντανά κύτταρα και άλλα συστατικά ιστού θα πρέπει να τοποθετηθούν, ενώ εν συνεχεία θα εκτυπώνονται μικρά σταγονίδια κυττάρων, τα οποία θα έχουν δημιουργηθεί με «βιο-μελάνι». Αφού τοποθετηθούν τα σταγονίδια στη θέση τους, θα απαιτείται αρκετός χρόνος προκειμένου να ωριμάσει ο νέος οργανικός ιστός, για να αναπτυχθούν στη συνέχεια οι θύλακες τρίχας.
Πάντως, κατά το παρελθόν οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν θύλακες τριχών με αυτόν τον τρόπο, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια, μέχρι να τελειοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνική.